Vrijeme je za pjenušac! Vinolog predlaže selekciju za najbolju zabavuKada je riječ o proslavi, svečanu notu daje joj šampanjac! To je pjenušavo vino koje odmah na prvu plijeni pažnju jer izgleda luksuzno i lijepo u boci koja je dugačijeg oblika od ostalih vina.

Uvriježeno je kupiti bocu šampanjca za posebnu prigodu, a najviše za proslavu novogodišnje noći iako

trendovi pokazuju kako se ovo vino sve češće pije kao aperitiv, piće dobrodošlice na vjenčanjima, na neobaveznim druženjima poput otvorenja lokala, na izložbama …

U svim tim prilikama imali ste u ruci usku čašu na visokom stalku u koju se obavezno toči pjenušavo vino kako bi se mjehurići što duže zadržali, no možda niste znali koji ste pjenušac pili šampanjac, prosecco ili cavu!Da razjasnimo ovu nedoumicu i naučimo ponešto o ovim vrstama vina, kroz priču nas vodi Jelena Balog iz Vinologa.

Krenimo sa šampanjcem, koji je jedna od najpoznatijih svjetskih vinskih brendova i ima daleku povijesnu priču, još iz 16. stoljeća, kada je fratar Don Perignon u namjeri da spasi vino od druge fermentacije, stvorio "The Devil’s Wine" kako su ga nazvali jer su čepovi sami iskakali i boce su eksplodirale.


U čemu je tajna šampanjca?

Zaista je specifično, od same proizvodnje, okusa ali i cijene.

Postoji zakon koji kaže da su svi šampanjci pjenušavo vino, ali svi pjenušci nisu šampanjac. Da bi vino nosilo ime šampanjca, mora potjecati iz sjeveroistočne regije Francuske, Champagne. Drugi uvjet je da se za proizvodnju koriste sorte chardonnay, crni pinot i pinot meunier te da se u berbi ne smiju upotrbljavati strojevi.

Kada je riječ o nastajanju mjehurića i pjene kod ovih vina postoji tradicionalna metoda – gdje se proces fermentacije koji se odvija unutar boce i druga je tankovska metoda. Naziva se Charmat i tu vino fermentira u velikim inox tankovima. Nema pretjerane razlike u kvaliteti, ali ima u cijeni."


Zašto je šampanjac tako skup?

“Postoji nekoliko razloga. Prvo je trošak grožđa. Veliki rizik su i vremenske neprilike poput mraza,

grožđe se mora brati ručno. Uz to, postupak sekundarne fermentacije takozvane Méthod

Champenoise, tradiocionalne metode koja zahtijeva stoti