top of page

Ideja za jesensku zabavu: Pozovite prijatelje na wine tasting party

Svatko voli dobro vino. A u svakom društvu postoji barem netko tko tvrdi da se dobro razumije u vina. Pozovite prijatelje doma, na tematsku zabavu testiranja vina. Kišne večeri ili popodneva na jesenskom suncu u vrtu, pravo su vrijeme da padnu maske, da se vidi tko što zna o vinima te da se izvrsno zabavite. Ukusi su različiti i na koncu će svatko doći na svoje.Što vam je potrebno za ovakav party?

Čaše za vino, jednostavna hrana, dobro vino različitih sorti te par savjeta za dobru organizaciju.

Krenimo redom.

Započnite malim zalogajima da društvo ne testira vino na prazan želudac. Pripremite jednostavne bruskete sa rajčicom i bosiljkom. Na stol složite platu sa izborom sireva, kojim namazom, krekerima, maslinama, grožđem i orašastim plodovima koji izvrsno pašu uz vino. I obavezno bokal vode za pauze i kako bi se isprali okusi prethodnog vina.

Čaše možete označiti imenima, nekim internim forama ili frazama za dozu humora.

A da bi bilo zanimljivije, boce omotajte da se ne vidi etiketa tako da se svi mogu uživjeti u ulogu sommeliera, te pogađati sorte, opis nota, regije iz koje vino dolazi i zasigurno će se razviti zanimljiva rasprava.Teme testiranja mogu biti različite, a prema njima odaberite i vina: iz iste vinarije, iz iste regije, iz iste godine itd..

Za ovakav party idealna su vrhunska vina linije Lectus koja su kreirali enolozi iz tvrtke Vinolog, a potječu iz 3 najpoznatije vinske regije Hrvatske.

Kada se testiraju vina različitih sorti treba krenuti od lakših, svijetlih vina. Započnite sa pjenušavim vinom Lectus Brut i nastavite bijelim vinima: pitkom Lectus Graševinom iz Iloka, pa elegantnom i aromatičnom Lectus Malvazijom.Prije nego se prebacite na testiranje crnih vina, na redu je zanimljiv svjetlo ružičasti Lectus Rosè sa notama crvenog voća. Slijedi Lectus Cuvee, nastao u Istri, koji svojim kombinacijom Merlota, Cabernet Sauvignona i Terana čini savršeni tamnocrveni spoj u kojem svaka sorta daje svoj štih. Za kraj ostaje blago trpki Lectus Plavac sa poluotoka Pelješca, karakteristične crvene boje poput rubina i zemljanih nota.Još samo jedan savjet: pripazite na temperaturu vina! Bijela vina se serviraju ohlađena, stoga ih držite u frižideru. Crna vina moraju biti lagano ohlađena, a možete ih i otvoriti prije nego društvo stigne kako bi se dakantirala.


I za kraj - pijte odgovorno i ne dozvolite prijateljima da voze nakon partija, jednostavno pozovite taxi.

35 views

Comments


follow us
Recent Posts
bottom of page