Kako izabrati najbolji šampanjac za idealno Novogodišnje slavlje


Bliži se doba godine kada sagledavamo privatne i poslovne uspjehe, te događaje koje je obilježila godina iza nas. Polako ali sigurno, spremamo se za novi početak, nove izazove i sve što nas u Novoj godini očekuje.

Bilo da spremate najluđi tulum za prijatelje ili romantično druženje u dvoje, kako bi prava atmosfera bila zagarantirana, priuštite si dobar šampanjac bez kojeg je Novogodišnji party nezamisliv.

Za ovogodišnji doček zaslužili ste najbolje za sebe i voljene, stoga nazdravite uz čašu šampanjca Charles Collin koje odlikuje svježina, profinjenost i jedinstven okus.

Odlazite li prijateljima u goste, ne brinite oko Novogodišnjeg poklona – dobar šampanjac u još boljem društvu, opravdat će titulu pokretača nezaboravne zabave.

Dok pijuckate aperitiv, podižete čaše u ponoć ili uživate u desertnom šampanjcu, budite sigurni da ste odabrali najkvalitetnije.

Kratka abeceda šampanjaca

Za početak, šampanjci su prirodna pjenušava vina proizvedena u francuskoj sjeveroistočnoj regiji Champagni sekundarnom fermentacijom šećera u vinu, klasičnom metodom vrenja u boci – poznatom i kao metoda champagne.

Najčešće se proizvode od tri sorte grožđa: Pinot noir, Pinot meunier i Chardonnay koje najbolje uspijevaju u tri najvažnija vinorodna područja u Champagni – Montagne de Reims (Pinot noir), Vallée de la Marne (Pinot meunier) i Côte des Blancs (Chardonnay).

Stoga, šampanjcima možemo nazivati jedino pjenušava vina iz regije Champagne, dok sva ostala pjenušava vina iz drugih vinorodnih regija i drugih dijelova Europe i Svijeta nose drukčiji naziv.

Kako biste lakše razlikovali šampanjce prema kategoriji slatkoće, najčešće ćete naići na nazive: brut i extra brut – suhi pjenušci bez ostatka neprovrelog šećera, sec – polusuhi pjenušci koji nisu potpuno slatki, već se slatkoća osjeća tijekom ispijanja, te demi sec – potpuno slatki pjenušci.

Kako prepoznati kvalitetu šampanjca u čaši?

U trenutku kada nazdravljate s čašom šampanjca, obratite pozornost na izgled mjehurića tj. perlica u čaši – debljinu, brojnost te trajnost mjehurića. Što su mjehurići sitniji, brojniji, te im je trajnost podizanja s dna prema površini čaše postojanija – šampanjac je kvalitetniji. Ujedno treba postojati dobra ravnoteža između sladora i kiseline.