Mala vinska početnica: hrvatske vinske regije

Hrvatska je vinska zemlja, među vodećima u svijetu kada je riječ o autohtonim vinskim

sortama. A kako izgledaju hrvatske vinske regije?

Ništa u Hrvatskoj nije jednostavno, pa tako niti podjela na vinske regije. Predloženih obrazaca podjele

je nekoliko, a posljednjih se godina ipak uvriježila podjela Hrvatske gospodarske komore na četiri

regije: Slavonija i Podunavlje, Bregovita Hrvatska, Istra i Dalmacija. Svaka od tih regija ima svoje

posebnosti, izazove i pravila i red je da ih, svaku pojedinačno, i upoznamo.

ISTRA

Malvazija kao bijela i teran kao crna sorta... iako su to samo dvije dominantne sorte, one odnose

većinu proizvodnje vina u Istri. A kada se gledaju podaci o prodaji, onda istarska malvazija iskače kao

najprodavanije vino u Hrvatskoj. Malvazija i teran dominantne su istarske sorte i sorte na koje prvo

pomislimo kada kažemo „istarsko vino“. Ali daleko od toga da su jedine: osim te dvije sorte, u Istri

dobro uspijevaju i merlot te cabernet sauvignon, kao i muškat momjanski. Stilova istarskih vina ima

koliko i proizvođača, a pojavljuju se i proizvođači koji se igraju s terroirom, maceracijom te raznim

kupažama i kombinacijama u pokušaju da stvore nešto prepoznatljivo svoje. Neki sommelieri i

enolozi tvrde da je 2016. godina možda i najbolje godište kad je o istarskom vinu riječ. Koliko će

dobro biti, pokazat će vrijeme, a zasad znamo tek da su 2010. i 2014. godina za istarske vinare bile

posebno loše.

DALMACIJA

Golema regija koja posljednjih godina grabi velikim koracima prema naprijed. Dalmatinska vina već

dugo nisu samo moćni i mišićavi plavci. Kao regija s velikim brojem autohtonih sorti, dalmatinski

vinari sve jače i sve zanimljivije razvijaju svoje domaće sorte, poput debita, pošipa, vugave, grka, a

sade se još merlot, cabernet sauvignon, syrah. Potencijalno najvažnija dalmatinska sorta jest

tribidrag, praotac plavca malog, a poznatiji kao talijanski primitivo i mnogo važniji i poznatiji –

zinfandel. Primitivo, zinfandel i tribidrag zapravo su ista sorta. Otkako je DNK analizom potvrđeno

genetsko podrijetlo zinfandela – i utvrđeno da mu je jedan od roditelja upravo hrvatski tribidrag